Hogyan készül a komposzt?

komposzt

Komposzt

A tavaszi és nyári időszak remek lehetőségeket kínál arra, hogy kicsit kertészkedjünk. Ha szeretünk foglalkozni a növénytermesztéssel vagy egyszerűen csak a szép virágokért rajongunk, akkor van természetes módja annak, hogy az azoknak fontos tápanyagot pótoljuk. A növekedés ütemének fokozása érdekében gyakran a műtrágyák kerülnek előtérbe, de ezek csak néhány komponenst tartalmaznak. Ezek főként a nitrogén, foszfor, esetleg valamilyen nyomelem, amilyen a kálium.

Ez azonban nem elég, ha azt szeretnénk, hogy valóban egészséges és szép legyen a termés. A komposzt egy igazán remek nyersanyag, amit könnyen előállíthatunk házilag és helyettesít szinte bármilyen mesterséges adalékot. A lényege, hogy minden olyan összetevőt, ami természetes úton lebomlik, összevegyíthetünk. Általában ez növényi szárakból és esetleg állatai ürülékből tevődik össze. Amire kiemelten figyelnünk kell a komposzt készítés során az az, hogy biztosított legyen néhány alapvető feltétel, aminek jelenlétében gyorsan végbemegy a várt folyamat.

Ezek közül kiemelhető az optimális szén-nitrogén arány, kellő mennyiségű levegő, optimális szemcseméret és végül a folyamatos nedvesség biztosítása. Ha mindez ideális, akkor a komposzt nagyon hamar összeérik és felhasználhatóvá válik. a folyamat során átesik egy úgynevezett termofil fázison, amikor a belső hőmérséklet felmehet akár 60-70 fokra, a baktériumok gyors szaporodása és metabolizmusa miatt.

Léteznek olyan extrém esetek, amikor a komposzt egyszerűen kigyullad, mert annyira beindult a hő termelődés. Természetesen ez rendkívül ritka eset. Egy árnyékos helyen, néhány kerítésdarabból azonnal összeállítható a megfelelő méretű kas, amibe aztán belekerülnek a különféle alapanyagok. Ezeknek a rétegezése nagyon fontos, mert ha betömörödik az anyag, nem jut elég oxigénhez és még a víz is kiszorulhat abból, ami a komposzt végső kialakulását eltolhatja több héttel vagy hónappal. Az interneten sok hasznos információt és képekkel ábrázolt példát találunk, amelyeket elég követni és némi gyakorlással profi komposzt előállítókká válhatunk.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás