Hogyan készül a komposzt?

komposzt

Komposzt

A tavaszi és nyári időszak remek lehetőségeket kínál arra, hogy kicsit kertészkedjünk. Ha szeretünk foglalkozni a növénytermesztéssel vagy egyszerűen csak a szép virágokért rajongunk, akkor van természetes módja annak, hogy az azoknak fontos tápanyagot pótoljuk. A növekedés ütemének fokozása érdekében gyakran a műtrágyák kerülnek előtérbe, de ezek csak néhány komponenst tartalmaznak. Ezek főként a nitrogén, foszfor, esetleg valamilyen nyomelem, amilyen a kálium.

Ez azonban nem elég, ha azt szeretnénk, hogy valóban egészséges és szép legyen a termés. A komposzt egy igazán remek nyersanyag, amit könnyen előállíthatunk házilag és helyettesít szinte bármilyen mesterséges adalékot. A lényege, hogy minden olyan összetevőt, ami természetes úton lebomlik, összevegyíthetünk. Általában ez növényi szárakból és esetleg állatai ürülékből tevődik össze. Amire kiemelten figyelnünk kell a komposzt készítés során az az, hogy biztosított legyen néhány alapvető feltétel, aminek jelenlétében gyorsan végbemegy a várt folyamat.

Ezek közül kiemelhető az optimális szén-nitrogén arány, kellő mennyiségű levegő, optimális szemcseméret és végül a folyamatos nedvesség biztosítása. Ha mindez ideális, akkor a komposzt nagyon hamar összeérik és felhasználhatóvá válik. a folyamat során átesik egy úgynevezett termofil fázison, amikor a belső hőmérséklet felmehet akár 60-70 fokra, a baktériumok gyors szaporodása és metabolizmusa miatt.

Léteznek olyan extrém esetek, amikor a komposzt egyszerűen kigyullad, mert annyira beindult a hő termelődés. Természetesen ez rendkívül ritka eset. Egy árnyékos helyen, néhány kerítésdarabból azonnal összeállítható a megfelelő méretű kas, amibe aztán belekerülnek a különféle alapanyagok. Ezeknek a rétegezése nagyon fontos, mert ha betömörödik az anyag, nem jut elég oxigénhez és még a víz is kiszorulhat abból, ami a komposzt végső kialakulását eltolhatja több héttel vagy hónappal. Az interneten sok hasznos információt és képekkel ábrázolt példát találunk, amelyeket elég követni és némi gyakorlással profi komposzt előállítókká válhatunk.

Print Friendly, PDF & Email

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás